top of page

Digitale tachograaf

VDO is al sinds vele jaren marktleider in de tachograafsector en loopt voorop bij de ontwikkeling van de door de EC verplicht gestelde digitale tachograaf. Dit resulteerde in mei 2006 in de introductie van de eerste digitale tachograaf. De DTCO 1381 van VDO is een technologisch doorontwikkeld apparaat, normbepalend als het gaat om betrouwbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en databeveiliging.Sinds mei 2006 zijn er verschillende types van de DTCO op de markt gebracht en iedere nieuwe release had weer vernieuwde kenmerken. De eerste release was de DTCO 1.0 en sinds Oktober 2017 zijn we aanbeland bij de 3.0 versie, welke gebruik maakt van twee snelheidssignalen om zo fraude tegen te gaan.

Daarnaast heeft de 3.0 versie de VDO counter welke zichtbaar is in het display van de digitale tachograaf. Deze VDO Counter is een intelligente boordcomputer die de chauffeur op de hoogte houdt van zijn rij- en rusttijden.

De DTCO 3.0 kan door middel van een uitbreiding met een GPS-module (Geo-Lock) continu positiegegevens op slaan en zo houdt de tachograaf rekening met stilstand van het voertuig tijdens een veerboot-overtocht of treinreis.

De DTCO 3.0 vormt de volgende sport op de evolutionaire ladder. Deze digitale tachograaf verbetert de effectiviteit en efficiëntie van fleetmanagement met intelligente nieuwe functionaliteit.

De DTCO 3.0 heeft een hoger prestatieniveau dan de vorige modellen. 

Combineer je deze data met de VDO (remote) downloadoplossingen dan beschik je in een handomdraai over zeer accurate en waardevolle informatie voor het fleetmanagementsysteem. 

 

De nieuwe SmartLink Pro is te koppelen via de front interface van de tachograaf en deze SmartLink Pro maakt het mogelijk om heel eenvoudig d.m.v. Bluetooth je Android of IOS smartphone of tablet te koppelen. Hiermee voorkomt de bestuurder overtredingen.

Nieuw!

• Geoptimaliseerde VDO Counter voor een optimale benutting van de rij- en rusttijden

• Extra display-mogelijkheden vereenvoudigen pauze-planning

• Data downloaden ca. een derde sneller dan in eerdere generatie

• Helder, overzichtelijk en slank ontwerp

• Gemakkelijk bedienen via smartphone of boordcomputer

Manuele invoer via smartphone

VDO Counter

Ook is de 1 minutenregel (waarbij de rijtijd eerlijker wordt afgerond en een flinke rijtijdwinst op kan leveren) een vernieuwing vanaf de release 1.4.Door een andere manier van afronden wordt rijtijd korter dan 29 seconden weggeschreven als de andere activiteit die binnen die kalenderminuut plaatsvond. In de dagelijkse praktijk betekent dit vooral bij distributiewerk een groot voordeel. Testen geven aan dat bij ritten met 20 tot 22 stops er op een hele werkdag meer dan een half uur aan rijtijd 'bespaard' wordt. Dat geeft de chauffeur meer ruimte om binnen de legale kaders van het rijtijdenbesluit zijn werk te doen. Pauzes zijn bijvoorbeeld veel eenvoudiger in te plannen door de tijdwinst.

Vanaf de release 1.3 is het mogelijk om een DLD (Download Device) te koppelen aan de digitale tachograaf, welke het op afstand uitlezen van de digitale tachograaf, maar ook de chauffeurskaarten mogelijk maakt.

 

Wij leveren de DTCO 3.0 voor alle merken en types. 

 

 

Voordelen DTCO 3.0:

• ingebouwde 1-minuut-regel

• remote data download

• scherpere databeveiliging

• toekomstbestendig basisprogramma: ITS Ready

• VDO Counter (complete chauffeursinformatie in de cabine)

• Negatief display welke ook bij contact uit nog aan blijft

• Versnelde kaart invoer (ook bij dubbel bemand)

• Voorloper op de Smart Tachograaf en dus leert de chauffeur nu al de nieuwe tachograaf te bedienen

 

 

1-minuut-regel

Vele VDO klanten profiteerden al van de ‘1-minuut-regel’ met de DTCO 1.4. De elektronica in de tachograaf is zo geprogrammeerd dat de langste activiteit binnen een bepaalde minuut bepaalt of de minuut geldt als rijtijd of rusttijd. Dit principe kan de chauffeur bijzonder veel extra rijtijd opleveren (tot wel 45 minuten per dag!). Vooral bij stop-drop distributie, files, in de wachtrij voor inklaring; al die situaties waarbij het voertuig gedurende enkele seconden wordt verplaatst en verder stilstaat, bewijst deze tachograaf zijn nut. Vanzelfsprekend beschikt de DTCO 2.1 over deze 1-minuut functionaliteit.

 

VDO Counter

De VDO Counter is een intelligente boordcomputer die de bestuurder voortdurend op de hoogte houdt van zijn rij- en rusttijden op vrijwel dezelfde manier als een persoonlijke assistent. Tijdens een reis volstaat een blik op het DTCO-scherm voor een indicatie van de resterende rijtijd, wanneer de volgende pauze moet worden ingelast en hoe lang die dient te duren. Tijdens de pauze van de bestuurder, toont de VDO Counter de resterende rusttijd en de maximaal beschikbare rijtijd na de rust. Met een druk op de knop kan de bestuurder alle informatie weergeven voor zijn volgende shift en - bijvoorbeeld - zien hoeveel rijtijd hij heeft voor de rest van de dag, week of daarna. Doordat de chauffeur in zijn cabine over alle benodigde informatie beschikt, zijn routes, rij- en werktijden nog efficiënter te beheren.

 

Draadloos downloaden op afstand

Nieuw in DTCO 3.0 is ook de verbeterde (draadloze) remote download. In combinatie met de VDO Download Device (DLD) Wide Range, kan tachograafdata worden verzonden vanaf elke locatie. In het verleden was het extern ophalen van gegevens alleen mogelijk wanneer het voertuig in bedrijf was. Met de DTCO 3.0 kan de wagenparkbeheerder het geheugen zelfs uitlezen wanneer het voertuig stilstaat en zo altijd beschikken over actuele informatie voor optimale planning. Zodra de DTCO het ‘wake-up’ signaal ontvangt van de thuisbasis, activeert het apparaat en kunnen gegevens worden gedownload. Een prettige bijkomstigheid is dat de chauffeur er zijn lunch of slaap niet meer voor hoeft te onderbreken.

 

Compleet platform voor wagenparkbeheer

In aanvulling op de VDO Counter biedt de DTCO 3.0 toegevoegde waarde via het innovatieve platform erachter. Het stelt gebruikers in staat om eenvoudig stappen te zetten naar optimaal wagenparkbeheer. De verzamelde tachograafgegevens vormen de basis voor analyse en planning via de VDO fleetmanagement-systemen zoals TIS Web.

Daarmee kunnen wagenparkbeheerders hun activiteiten zeer efficiënt en effectief organiseren. VDO is een one-stop-shop met een volledige range aan producten die fleetmanagers de tools in handen geeft om hun werk sneller, beter en gemakkelijker te doen.

 

 

 DTCO release functies

 

De onderstaande tabel toont de functies van elke DTCO en welke updates u mogelijk nodig heeft. U vindt het versienummer van uw DTCO op een sticker aan de binnenkant van de printer lade.

Anker 1
bottom of page