top of page

Nieuwe tachoverordening verduidelijkt: ‘Alle tijden invoeren op tachograaf’

Bron TTM - 20 juli 2016

​

 

De Europese Commissie heeft de regelgeving

voor de (digitale) tachograaf op haar website

verduidelijkt. Naar nu blijkt moeten chauffeurs 

van de afgelopen 28 dagen niet alleen de rij-

en rusttijden kunnen laten zien, maar alle

activiteiten. UPDATE – Het gaat niet om nieuwe

wetgeving, maar om een extra duiding van de

nieuwste tachograafverordening. 

​

Bij controle onderweg moet de chauffeur op de tachograaf kunnen laten zien wat hij de huidige dag en de 28 dagen daarvoor heeft gedaan. Het gaat dan om alle activiteiten en periodes van inactiviteit, zegt ‘Commission Clarification Note No 7’, die dus duidelijkheid moet geven over de EU-richtlijnen No. 561/2006, Directive 2006/22/EC, No 3821/85 en No 165/2014. Dat betekent dus, rijden, beschikbaarheid, out-of-scope, ander werk, etc, maar ook pauzes, rustperiodes, vakanties, ziekteverzuim etc. Voor elke dag. Dat betekent dus heel veel extra invoeren voor de chauffeur.  Mocht de chauffeur niet in staat zijn om de tachograaf te bedienen, bijvoorbeeld bij ziekte of vakantie, dan dient dat achteraf te gebeuren,door manuele invoer.

 

Als dat niet mogelijk is, bijvoorbeeld met de 1e generatie digitale tachograaf of als de invoer extreem uitvoerig is, dan mag ook het standaard activiteitenformulier no. 9895 (zie de PDF onderaan dit artikel) worden gebruikt. Handhavers moeten dat formulier in genoemde situaties accepteren, maar de EC merkt op dat lidstaten het gebruik van dit formulier niet mogen opleggen en ook geen boetes mogen opleggen bij het ontbreken ervan. Lidstaten kunnen dus enkel het gebruik van dit formulier adviseren.

 

UPDATE – Deze regel is niet nieuw, maar werd al ingevoerd bij de nieuwe tachoverordening van 2014. De regel is vermeld in artikel 34 van de nieuwe verordening, zo meldde TTM.nl en ook TLN vorig jaar bij het afschaffen van het verplichte gebruik van het patronaal attest, de ‘verklaring van activiteiten’ die nu weer genoemd wordt door de EC. Die maakt nu dus duidelijk dat het patronaal attest niet helemaal van tafel is, wel gebruikt mag worden, maar niet meer verplicht mag worden opgelegd.

​

​

bottom of page